Ingrediënten
Griekse kipballetjes
- 400 gram kipgehakt
- 1 ei
- 200 gram broodkruim
- 1 handvol fijngesneden peterselie
- 1 eetlepel verse oregano
- 1 gesnipperde sjalot
- 50 gram feta
- 2 theelepels raz el hanout
- 1 theelepel chiliflakes
- rasp van een citroen
Yoghurtsaus voor bij de kipballetjes
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 fijngesneden uien
- 1/2 courgette in blokjes
- 2 theelepels raz el hanout
- 200 ml Witte wijn
- 250 gram yoghurt
- 1 eetlepel maismeel
- 2 eetlepels honing
- pijnboompitten
- verse peterselie
- 2 teentjes knoflook
Tzatziki
- 250 gram griekse yoghurt
- 1 theelepel tzatziki kruidenmix
- 2 eetlepels fijngesneden bieslook (dille is ook erg lekker)
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- zeezout
- peper uit de molen
Geroosterde groenten en Turkse brood
- Turks brood
- bloemkool
- courgette of natuurlijke andere groenten
- extra vierge olijfolie
- peper
- zout
Porties: personen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Bedek een ovenrooster met bakpapier en verdeel hierover de in plakjes gesneden courgette en bloemkool. Smeer met een kwastje over ieder stukje groenten wat olijfolie en bestrooi met peper en zout. Rooster ongeveer 20 à 30 minuten totdat de groenten verkleurd is.
- Rooster in een droge pan wat pijnboompitjes. En maak de yoghurt voor de saus vast klaar: 250 gram yoghurt mengen met 1 eetlepel maïsmeel. Zet het yoghurtmengsel even apart
- Verwarm in een grote braadpan wat olijfolie en bak hierin de kipballetjes totdat ze rondom dichtgeschroeid zijn en goudbruin zijn.
- Voeg hier de fijngesneden ui, blokjes courgette en knoflook aan toe en fruit dit geheel even aan.
- Voeg vervolgens de raz el hanout en chiliflakes toe en blus dit af met witte wijn.
- Laat de alcohol verdampen en laat de balletjes 10 minuutjes stoven. (voeg eventueel wat water toe om te zorgen dat de balletjes nèt onder staan.)
- Maak ondertussen je tzatziki klaar door Griekse yoghurt te mengen met de kruiden en olijfolie. Je zou nog wat geraspte komkommer toe kunnen voegen.
- Terwijl de saus pruttelt, begin je ook met het roosteren van je brood.
- Verwarm een grillpan en snijd je Turkse brood in lange plakken. Besmeer het brood aan beide kanten met extra vierge olijfolie. Rooster het brood aan beide kanten zodat je grillstrepen ziet en het brood lekker krokant is.
- Voeg het yoghurtmengel toe aan de saus met kipballetjes en meng het geheel tot een gele romige saus. Breng de saus op smaak met wat zout, peper en honing.
- Serveer de kipballetjes met wat verse peterselie, gekruimelde feta en geroosterde pijnboompitjes. Besprenkel de geroosterde groenten met wat extra olijfolie en bon appétit.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe